Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

«Det er bilde av barnet mitt på nettet!»

Mobilkameraer og sosiale medier har gjort publisering av bilder på nett dagligdags.

Mange foreldre ønsker å dele små og store øyeblikk fra familielivet gjennom sosiale medier. Hva er lurt å tenke gjennom før du legger ut et bilde av barnet ditt på nett? Og hva gjør du hvis du oppdager et uønsket bilde? Her er kjørereglene.

Hva er lov?

Skal du legge ut portrettbilder på nett må du alltid ha samtykke fra de som er avbildet før du legger ut bildet. For barn under 15 år, må foreldrene samtykke. Portrettbilder er bilder hvor en eller flere personer er fokuset i bildet. Gruppebilder fra barnehagen er eksempler på portrettbilder siden det er personene som er hovedmotivet. Er det derimot en aktivitet eller en situasjon som er hovedinnholdet i bildet, kan bildet offentliggjøres uten samtykke. Eksempler på dette er bilder fra et 17. mai-tog, et idrettsarrangement eller andre situasjoner som har allmenn interesse. Dette gjelder imidlertid bare hvis bildene er harmløse og ikke på noen måte krenkende for de som er avbildet. Badestrandbilder bør for eksempel ikke publiseres uten samtykke av den grunn.

 

Hva er lurt?

Hvis barna skal få gode nettvaner når de blir større, og unngå uheldige situasjoner, er det viktig at foreldrene går foran med et godt eksempel. Mange foreldre viser fram familielivet på nett, men det er ikke alltid heldig for barna at disse bildene publiseres.

 

Tenk deg om og spør deg selv om barnet ditt vil synes det er ok at dette bildet ligger på nettet om 10-15 år. En liten tass som leker i strandkanten eller en ettåring som griser og spiser selv, kan være sjarmerende bilder vi ønsker å vise fram. Det er vanskelig å forestille seg at denne lille hjerteknuseren skal bli en selvbevisst tenåring med helt andre oppfatninger enn deg om hva det er ok at verden får se.

 

Fjerne uønskede bilder

Hvis du kommer over uønskede bilder av deg eller barnet ditt på nett, finnes det noen grep du kan gjøre. Om du vet hvem som har lagt ut bildet, kan du be personen fjerne bildet direkte. Hvis du ikke vet det, kan du ta kontakt med de som drifter nettstedet bildet er publisert på, og be dem fjerne det. Om du mislykkes i dette, kan den offentlige rådgivningstjenesten slettmeg.no, bistå i å få bildet fjernet. Det er imidlertid viktig å være klar over at det ikke alltid lar seg gjøre å fjerne bildet helt.

Viktig om bilder på nett:

 

-Ikke legg ut navn sammen med bildene, slik blir de mindre søkbare.
 

-Spør deg selv om barnet vil være komfortabel med bildet om 10-15 år.
 

-Legg ut bilder med lav oppløsning, slik blir de mindre sårbare for misbruk.

Fra Datatilsynets veileder:

 

«Når du selv legger ut bilder av barna dine, føl deg trygg på at bildene viser barna respekt og fremstiller dem på en måte som kan gjøre dem stolte og glade også når de vokser til.»

Vil du vite mer?

Kilder: Datatilsynet, Medietilsynet, slettmeg.no