Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Mamma og pappa på Facebook

Kilder til denne artikkelen er Datatilsynet, slettmeg.no, Udir, TV2

Er du i tvil om et bilde skal publiseres, bør tvilen komme barnas personvern til gode.

Mange barn legges ut på Facebook allerede dagen de fødes. I dag er det vanlig å vokse opp på nett, men det er viktig at foreldre er bevisst på å ikke utlevere barna for mye. Barna skal ikke betale prisen for dine «likes».

Bilder av barna på nett

Bilder av søte småbarn fyller Facebook-sider, blogger og diskusjonsforum. Ofte er bildene helt uskyldige, og vil neppe oppleves som ubehagelige og pinlige av barna når de om noen år vokser til. Likevel er det viktig å huske på at de små barna ikke har noen forutsetning for å forstå hva det betyr at bilder av dem deles på nett, og at de i de fleste tilfeller ikke engang blir spurt.


Av og til er det til og med bilder av barn i sårbare situasjoner som publiseres av foreldrene. Dette kan være bilder av syke, gråtende eller sinte barn, barn som sitter på potte eller barn som er helt eller delvis avkledd. Slike bilder bør ikke legges ut på nett, og kan føre til svært ubehagelige situasjoner for barna dersom de blir spredd i barnets krets når de blir litt større.


«Mammablogging»

Mange av de mest leste bloggene i Norge handler om livet med småbarn. Det er noe som opptar og interesserer mange. Da er det viktig å huske på at bak alle blogginnleggene og bildene finnes det små barn som ikke kan gi samtykke i å bli utlevert på nett.


Bloggene består ofte av små fortellinger i kombinasjon med bilder. En tekst om barnet kan være vel så utleverende som et bilde. Foreldre som blogger om barnet sitt må derfor være svært varsomme.


Hva kan du dele?

Det er fint å kunne dele barnets små og store øyeblikk med venner og familie på nett. En viktig tommelfingerregel er å spørre seg selv om du tror barnet vil være komfortabel med å vise fram dette bildet om 10-15 år. Om bildet viser barnet respekt, og fremstiller det på en slik måte at du tror barnet vil ønske også når det er 14 år, kan det være greit å legge det ut. En annen innfallsvinkel er å forestille seg at det aktuelle bildet viser en voksen i samme situasjon.


Hvis du ikke ville lagt ut et bilde av en voksen som gråter eller er i badekaret, bør de samme begrensningene gjelde for barna. Til sist må ikke bildene nødvendigvis vise barnas ansikt.

Bilder av barn på nett:

 

  1. Bør være et hyggelig bilde som barnet vil være stolt av.
  2. Bør ikke vise nakenhet.
  3. Behøver ikke vise ansikter.

Vil du vite mer?

Kilder: Datatilsynet, slettmeg.no, Udir, TV2