Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Sikring av barn i bil

Kilder til denne artikkelen er Forskning.no, Trygg Trafikk og  Statens vegvesen

Bilens sjåfør er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret i bilen, og kan straffeforfølges når slike passasjerer er usikret.

Sitter barnet usikret eller feilsikret i bilen, kan det oppstå alvorlig skade. Det gjelder også på korte turer og i lave hastigheter. Hvordan skal du sikre ditt barn best mulig? Hva sier lovverket?

Kjøp av bilbarnestol

Det er barnets vekt som avgjør hvilken type sete dere skal ha. Høyde kan også spille en rolle, både med tanke på komfort og sikkerhet. Det er derfor lurt å ha med bilen og barnet til butikken når dere skal kjøpe bilbarnestol. Da kan dere teste om barnet sitter godt i stolen, og dere kan få hjelp av forhandler til å sjekke at setet blir riktig festet i bilen. Hvis dere skal kjøpe brukt, bør dere kjenne forhistorien til setet. Seter som har vært utsatt for kollisjon, bør kasseres. Det gjelder også seter som er eldre enn 8-9 år uavhengig av kollisjon. Sjekk alltid at alle belter, fester og sømmer er intakte, og få med monteringsanvisning til setet.


Forovervendt eller bakovervendt?

Små barn sitter sikrest i en bakovervendt stol, med ryggen mot kjøreretningen. Da blir kroppen utsatt for minst belastning ved en kollisjon. Dette gjelder spesielt ved risiko for nakkeskade. Risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barneseter enn i bakovervendte. Trygg Trafikk anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er ca fire år.


Hva sier loven?

Det er påbudt å sikre barn i bil. Alle barn under 135 cm skal bruke godkjent sikkerhetsutstyr som passer til barnets størrelse. Barnet må sitte bakovervendt til det har passert ni kilo, men det anbefales at det sitter bakovervendt lenger. Det er ikke lov å ha barnet i bakovervendt bilstol i forsete med airbag, hvis ikke airbagen er slått av.

Visste du at:  For første gang i moderne tid, døde ingen barn i trafikkulykker i Norge i 2019. 

For 50 år siden omkom 101 barn i trafikken.

Vanlige feil ved sikring av barn i bil:


  1. Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen på barnet
  2. Barnestolen står i forsete med airbag
  3. Setet er løst/feil festet
  4. Beltet er ikke strammet godt nok rundt barnet, eller beltet er vridd

Vil du vite mer?

Tekstkilder: Forskning.no, Trygg Trafikk, Statens vegvesen