Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Snart skoleklar!

Kilde til denne artikkelen er Foreldreutvalget for barnehager (FUB)

Skolestart er en stor begivenhet i barnets liv!

En ny epoke i livet skal snart begynne. Fra å være eldst i barnehagen, skal fem- og seksåringene orientere seg i en helt ny hverdag på skolen. Både barn og voksne er fulle av spent forventning og blandede følelser om hvordan livet som skolebarn skal bli.

Skap positive forventninger


Det er en stor overgang for barnet å begynne på skolen. Nye mennesker, nye aktiviteter og nye omgivelser er mye å ta inn for en seksåring. Mange barn har sterke følelser knyttet til det å begynne på skolen. Som forelder kan du bidra til å skape så positive følelser som mulig. Snakk godt om skolen, trekk fram de gode minnene fra din egen skoletid og forbered barnet så godt du kan på hvordan skoledagen foregår. Barnehagen skal også bidra til å gjøre overgangen så god som mulig, og bør ha et eget opplegg for skolestarterne for å forberede dem.

 

Bli kjent med skolen

På samme måte som når barnet skulle begynne i barnehagen, er det lurt å bruke litt tid på å bli kjent med skolen. Besøk området om ettermiddagen, lek i lekeapparatene og utforsk skolegården. Ta gjerne initiativ til å bli kjent med kommende klassekamerater, både i og utenfor barnehagen. Mange skoler arrangerer førskoledager hvor skolestarterne får treffe lærere og bli introdusert for klasserom og SFO. Fadderordninger når man begynner på skolen, er også vanlig. Da er det litt større elever som får tildelt egne fadderbarn som de har sosiale aktiviteter sammen med og et ekstra ansvar for å «passe på».

 

Ny hverdag for foreldrene også!

De aller fleste barn takler overgangen fra barnehage til skole veldig bra. Ofte er overgangen vel så stor for foreldrene i denne nye tilværelsen. Foreldrene vil merke at den jevnlige informasjonen om barnets dag som de ofte fikk i barnehagen, blir litt annerledes på skolen. Ved henting møter foreldrene gjerne de SFO-ansatte, som ikke har muligheten til å ha full oversikt over barnets skoledag. Denne endringen i informasjonsflyt og oversikt er uvant for foreldrene, og kan ta litt tid å venne seg til.
 

Gode råd:
 

  1. Snakk positivt om skolen.
  2. Vær så konkret du kan om alt som skal skje i oppstarten.
  3. Besøk skoleområdet om ettermiddagen.
  4. Bli kjent med kommende klassekamerater.

Fra Rammeplanen:

Barnehagen skal, i samarbeid med skolen, legge til rette for barns overgang fra barnehage til første klasse og eventuelt SFO. Dette skal skje i nært samarbeid med barnets hjem.

Vil du vite mer?

Kilder: FUB


En informasjonsfilm fra en dansk kommune.

Vi kan trygt si at mye har forandret seg, men noe endrer seg aldri :-)