Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Tid for lusesjekk!

Høsten og vinteren er høysesong for lus, selv om lusa er aktiv hele året. Alle foreldre må jevnlig lusesjekke sine barn, og sette i gang behandling ved behov, for å stoppe luseepidemier i barnehagen.

«Sjekk barna for lus!» Slike oppslag henger i mange barnehager på denne tida av året. Alle kan få lus. Det har ingen sammenheng med dårlig hygiene. Hvordan oppdager du om barnet har fått lus, og hvordan blir du kvitt det? 

Hva er hodelus?

Hodelus er små, vingeløse insekter som lever av menneskeblod. De er 2-3 mm lange, gjennomsiktig grå, brune eller svarte. De lever i håret, nær hodebunnen, fordi de er avhengige av å suge blod minst fem ganger i døgnet. Det er disse bittene som noen ganger kan gi kløe. Hodelus legger egg som festes på hårstrå.


Hvordan smitter lus og hvordan vet man at man har det?

Lus smitter ved direkte kontakt, vanligvis ved at lusa kryper fra et hode til et annet. Spredning gjennom klær, kosedyr eller møbler er lite sannsynlig. Lusa overlever ikke lenger enn to døgn uten kontakt med mennesker. Barn bør kjemmes jevnlig med lusekam for å oppdage lus. Noen vil oppleve kløe i hodebunnen når de har lus, men det gjelder ikke alltid. Lus og egg kan sees med det blotte øyet.


Behandling av lus

Det finnes flere behandlingsmidler mot lus på apoteket. Kur skal startes så fort lusa blir oppdaget, men bare på den eller de som er smittet. Lusekuren skal gjentas to ganger med noen dagers mellomrom. Barnet kan gå i barnehagen etter første kur. Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved -20 grader i minst 4 timer eller vaskes ved 60 grader. Det er ikke nødvendig med ekstra rengjøring av sengetøy og møbler.

Hvis lusa er i hus:

  • Sjekk alle i familien med lusekam.
  • Behandle alle smittede samtidig.
  • Følg instruksene på behandlingsmiddelet.
  • Gjenta lusekuren etter åtte dager.
  • Sjekk jevnlig med lusekam etter kuren.

Vanlige spørsmål:


Må barnet sendes hjem når det oppdages lus?

Nei. Lusa har trolig vært der i lang tid.


Når kan barnet gå i barnehagen igjen?

Dagen etter den første kuren.


Må andre få vite at barnet har lus?

Det anbefales at barnehagen og venner får vite om det slik at de kan sjekke sine barn.

Vil du vite mer?

Tekstkilder: Folkehelseinstituttet, Lusfri Norge
Foto: depositphotos