Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Tilvenning på 1-2-3

Som barnehagestarter er det mange nye barn og voksne å bli kjent med.

Barnehagelivet står for døren og både små og store skal venne seg til en ny hverdag. Det er spennende, gøy og kanskje litt skummelt. Foreldrene og barnehagen kan  hjelpe barnet med å bli kjent ved å være rause med tid og trygghet.

Forbered dere godt

De fleste har fått et velkomstbrev fra barnehagen hvor det står om når dere skal møte opp i barnehagen første gang, litt om hva som skal skje og kanskje om hvem som tar dere i mot. Les brevet nøye, og fortell om innholdet til barnet. Fortell om den første dagen og bruk gjerne navn på barn og voksne om du kjenner det. Let etter bilder fra barnehagen på nettet, og vis dem frem.

 

Besøk også gjerne barnehagen både i og utenfor åpningstid. Gå til innkjøp av eller finn fram sekk, matboks og drikkeflaske som barnet skal bruke i barnehagen. Og sist, men ikke minst: snakk positivt om barnehagen så lenge barnet er til stede, også når du snakker med andre voksne.

 

Hvor lang tid tar tilvenningen?

Hvor lang tid det tar før barnet føler seg trygg i barnehagen, er veldig individuelt. Noen bruker tre dager på tilvenning, andre bruker tre uker – eller lengre. Alt dette er normalt, og vi må ta hensyn til det enkelte barns behov. Første dagen dere er i barnehagen, bør være en kort dag.

 

Det er lurt å gi seg mens leken er god! Foreldrene bør holde seg i nærheten, og kan gjerne bli med på måltider og aktiviteter. Den andre dagen skal foreldrene fortsatt være tilgjengelige, men kan prøve å forholde seg litt mer passive overfor barnet. Her er det viktig at personalet kommer på banen og tar initiativ til å involvere barnet i aktiviteter og samvær. Din rolle er å være en trygg, men gjerne litt kjedelig nødhavn, og at barnet kan komme til deg hvis det kniper.

 

Ser du at barnet finner seg til rette, kan du gjerne prøve å gå en liten tur ut av barnehagen på dag 3. Husk å gi tydelig beskjed om at du går og når du kommer tilbake, på en måte barnet forstår. Hvis ikke barnet er klar for at du går riktig enda, fortsetter dere med «dag 2»-dager.

«Trygghetsboka»:
 

Lag gjerne en bok med bilder av hjemmet deres, familiemedlemmer, kjæledyr og andre kjære. Denne kan være fin for barnet å titte i i utrygge stunder. Boka kan også være en måte for personalet i barnehagen å bli bedre kjent med barnet.

Vil du vite mer?

Kilder:
FUB, Voksne for barn

Film: Livet i barnehagen