Oversett artikkel til et annet språk. Translate article to another language. 
Traducir la página a otro idioma 

11111011100 ©  Foreldrepulsen ®  Barnehage
-én viktig artikkel hver uke.

Pollenallergi

Kilde til denne artikkelen er Astma- og Allergiforbundet

Ordet allergi kommer fra gresk og betyr endret reaksjonsmønster.

Det finnes mange typer allergier og ulike overfølsomhetsreaksjoner. Pollenallergi (høysnue) er den vanligste formen for allergi og gir symptomer spesielt om våren og sommeren.  


Hva er allergi

Allergi er endringer i kroppens reaksjonsmåte på stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær.


Hvem får allergi

Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi ca. 40 %. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60- 80 %. Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år, stadig flere får denne sykdommen.


Pollenallergi kan gi astma

Mange pollenallergikere vil før eller senere utvikle astma. Derfor bør man få sykdommen under kontroll og kontakte lege for å få vurdert symptomer og behandling. Husk at et godt samarbeid med lege vil kunne bety god kontroll av pollenallergien, med reduserte plager og redusert forbruk av medisiner.


Symptomer ved pollenallergi

Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Man blir i økende grad munnpustere og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma og gi symptomer registrerbare for omgivelsene, mens andre plagsomme utslag bare merkes av den syke. Likefullt er det slik at hele kroppen reagerer. Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevne.

Rådgiving

 

NAAFs rådgivningstjeneste er åpen for alle, fire dager i uken. Du kan ringe eller sende e-post, og våre sykepleiere eller fagsjef på inneklima hjelper deg gjerne!

Filmer.

Hva?

Hvordan?

Medisiner.

Astma.